Acatiste

Ce sunt Acatistele?

Acatistele sunt rugăciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfinților pe lângă Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbăvi la vreme de nevoie și de necaz. Ele nu fac parte din rânduiala celor șapte Laude și nici din celelalte slujbe ale sărbătorilor de peste an, ci se citesc la orice vreme, în afara ceasurilor de slujbă ale Bisericii, la cererea credincioșilor și pentru feluritele lor nevoi. Se numesc acatiste (in grecește ahatistos), pentru că în timpul lor nu stăm jos în strane, ci în picioare sau în genunchi în fața icoanei sfântului spre care ne îndreptăm rugăciunile noastre.

Acatistele sunt alcătuite din mai multe cântări de laudă și de rugăciune către Mântuitorul, Sfânta Fecioară sau alți Sfinți. Aceste cântări poartă numele de condace și icoase. Fiecare icos se termină cu Bucura-te, mireasă, pururea fecioară (sau Bucura-te, sfinte… etc) și fiecare condac se termină cu Aliluia pe care îl repetă strana.

Cel mai vechi și mai insemnat și mai mult folosit dintre acatiste este Acatistul Maicii Domnului, sau al Bunei-Vestiri, compus din 25 de cântări de laudă către Sfânta Fecioară. A fost alcătuit de Patriarhul Serghie al Constantinopolului (+386). Se citește mai ales la Utrenia din Sâmbăta a cincea a Postului Mare, adică la denia de Vineri seara. Rânduiala lui o aflăm în Ceaslov. Tot acolo mai aflăm și alte acatiste, ca Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos și Acatistul Sfântului Nicolae. În Ceaslovul cel Mare și Acatistier se găsesc și alte acatiste pentru sărbători mari și pentru sfinții cei mai însemnați, ca de pildă: Acatistul Sfintei Cruci, Acatistul Adormirii Maicii Domnului, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Acatistul Sfinților Apostoli, Acatistul Sfântului Gheorghe, Acatistul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava ș.a. În ultimul timp s-au alcătuit, după modelul acatistelor vechi, acatiste pentru mai toți sfinții, care sunt patroni sau hramuri de biserici, sau ale căror sfinte moaște le avem în țară, ca de pildă: Acatistul Sfinților Ioachim și Ana, Acatistul Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, Acatistul Sfintei Filofteia, Acatistul Sf. Pantelimon, Acatistul Sfinților Trei Ierarhi, Acatistul Prea Cuviosului Părintelui nostru Dimitrie cel Mare din Basarabi, Acatistul Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, al Sfântului Iosif de la Partoș, al Sfinților Mărturisitori Visarion și Sofronie și al Mucenicului Oprea, al Sfinților lerarhi lorest și Sava ș.a.

În bisericile de mir, slujba Acatistului se face de obicei în zilele de luni, miercuri și – mai ales – vineri seara, precum și în ajunul sărbătorilor sfinților în a căror cinste e alcătuit Acatistul, fie înainte, fie după Vecernie. La mănăstiri se face dimineața, între Utrenie și Ceasuri.

La Acatist aducem: pomelnicul viilor, pentru care ne rugăm, tămâie și untdelemn și le dăm preotului. Acatistele se pot citi însă și acasa, de către fiecare credincios.